|
|
| | | | | | | | | | | | |
5 TUMREGLER FÖR HÖSILAGE TILL HÖGPRESTERANDE HÄSTAR
VÄLSKÖRDAT- VÄLBÄRGAT- VÄLFÖRPACKAT- VÄLLAGRAT- VÄLSMAKANDE För att uppnå detta krävs: Rätt skötsel innan- under- efter skörden d.v.s: ∎ Att åkervallarna plöjs och sås om regelbundet. ∎ Rätt växtslag ( fröblandning ) avsedd för häst.( Rödklöver & rödsvingel ingår inte i våra fröblandningar) ∎ Anpassade givor med kväve- och mineralgödsel Lämpligt energiinnehåll ca 8 MJ/kg ts +/- 10%. ∎ Avvägt proteininnehåll 40 – 80 g smrp/kg +/- 10%. Det lägre för sporthästar, det högre för unghästar och dräktiga/digivande ston. ∎ Tillräckligt med kalcium, fosfor, magnesium, spårämnen och selen. ∎ Hög sockerhalt Rikt vitamininnehåll Växttrådhalt ( fibrer ) som inte är för späd eller för grov. ∎ Rätt torrsubstans 60 – 80 % ( d.v.s 20 – 40% vatteninnehåll). ∎ Ingen tillsats av s.k ensileringsmedel. Det är inplastningsförfarandet som är konserveringsmetoden. ∎ Föroreningar och bakterier i grovfoder riskerar hästens hälsa. För att minimera risken att få med jordbakterier och döda smådjur ( tex. sork, fågel etc.) skördar vi med hög stubb, och vi kör inte i maten ”dvs vi vänder inte maskiner som måste arbeta med hjulen i skörden. Våran maskinpark består av front eller sidohängd utrustning. ∎ Vi vänder inte skörden med sk höräfsa ( hövändare). Vi sprider istället skörden på fältet direkt med vår bredspridande slåtterkrossmaskin för snabb tork med minimal förlust av näringsämnen. Därefter luftsträngar vi med frontmonterad strängläggningmaskin. Om ytterligare tork behövs, använder vi strängluftningsmaskin vilket innebär en mycket skonsammare behandling av de olika ingående växtdelarna, så att de hamnar i balen och inte blir kvar på marken. ∎ Sammantaget minskar detta förfarande högst väsentligt riskerna för att hästarna skall drabbas av botulism och andra sjukdomar. ∎ Sporer och mögel i grovfoder sätter ner hälsan ( allergi, mag/tarmfunktion, hals- och andningsproblem, mm) och prestationsförmågan för hästen såväl som för stallpersonalen och kan lamslå hela stallets verksamhet. Därför är följande förfarande mycket viktigt: ∎ Balarna skall packas hårt, och snarast efter pressningen skall inplastningen ske. Annars tillförs syre vilket innebär att s.k cellandning uppstår, vilket medför att temperaturen i balen höjs (värmeutveckling) . Vilket leder till mögelutveckling.
∎ Sträckfilmen ( plasten ) som lindas runt balen måste vara av hög, ålderbeständig och stark kvalitet så att tätheten bevaras vid hantering, transport och lagring. ∎ Antal lager plast är också mycket viktigt och påverkar priset på balen i hög grad. Vi har 12- lager plast som standard. |
||
Made by B3A © Vittene Säteri AB Policy om copyrightinfo